Jemná lhostejnost světa


Peter Stamm

Jaké by to bylo prožít znovu svůj vlastní život?

Lze znovu prožít vlastní život? A je vůbec o co stát? Stárnoucí spisovatel pozve na schůzku mladou ženu. Během procházky po stockholmském hřbitově jí vypráví o ženě, kterou před dvaceti lety miloval a které se Lena nesmírně podobá, vlastně je úplně stejná jako ona. Christoph zná život, který Lena vede, a ví, co ji čeká... Začíná zvláštní hra minulosti s přítomností, z níž nikdo nevyjde bez újmy. Peter Stamm, velký vypravěč existenciální zkušenosti, na malém prostoru líčí příběh nevysvětlitelné blízkosti, která nás odděluje od všeho, čím jsme kdy byli.

Peter Stamm (*1963), švýcarský spisovatel a publicista, je jedním z mezinárodně nejúspěšnějších německy píšících autorů. Studoval anglistiku, psychologii, psychopatologii a vykonával různá povolání, mimo jiné v Paříži a New Yorku. Od roku 1990 pracuje jako spisovatel na volné noze. Je autorem řady próz, divadelních a rozhlasových her a reportáží. Jeho románový debut Agnes (1998, česky 2008) byl i úspěšně zfilmován. Peter Stamm obdržel řadu prestižních ocenění, byl nominován na Mezinárodní Man Bookerovu cenu a za román Jemná lhostejnost světa získal v roce 2018 Švýcarskou knižní cenu. Jeho dílo bylo přeloženo do více než 30 jazyků.

„Peter Stamm nás zavádí do virtuózně vykonstruovaného labyrintu, v němž se můžeme šťastně ztratit.“

Z prohlášení poroty Švýcarské knižní ceny 2018

„Potkáš člověka, kterým jsi jednou byl. Dělá jiná rozhodnutí, dopouští se jiných chyb – a přesto neunikne tvému osudu,“ píše Peter Stamm v komorním příběhu.

Peter Stamm

„Kdyby ještě žil Albert Camus, psal by knihy jako Peter Stamm.“

The New Yorker

Více
229 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 120
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 01.04.2019
Formát 120x185 mm
Hmotnost 0,208 kg
Jazyk čeština
Původní název Die sanfte Gleichgültigkeit der Welt
Původní jazyk němčina
Překladatel Marta Eich
EAN 9788025910696
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Video